Ezen a helyen régi nagykátai fotográfiákat, anekdotákat és saját helytörténeti írásaimat találhatja az idelátogató. A fotók pillanatait, valakinek a kezében lévő, akkor még igen ritka, fekete csoda masina rögzítette. A fényes papírlemezek valahol egy fiók rejtekén, féltve őrzött dobozban élték át az évtizedek távozásait. Saját arcát senki ne keresse a képeken, mert azok csak a nagyapa, dédapa koráról mesélnek.
Múltidéző képek még lehetnek másnál is, családi albumban, politúrozott ládikában. Ha ott maradnak elvésznek a helytörténet számára. Ha kölcsönkapom, szívesen közlöm.

A vásártéri óvoda

    Két igazán jó képet láthatnak az épülő óvodáról. A képek hátulján 1950. március 18-ai dátum látható ceruzával ráírva. A márciusban kicsit kételkedem, hiszen az előtérben látható akácfa szinte teljes lombjával pompázik, holott az akác szinte utolsónak ébred a téli szunyókálás után. Igaz, nem biztos, hogy ez a kép készítésének időpontja.
    Az épületet a még meglévő vásártér északnyugati részén a jászberényi út mellett építették fel, jó darabot kiszakítva a térből. Igaz, a háború előtt már voltak ezen a területen fa barakkok, beton alapjuk mindegyik képen látszik.
    Az óvoda építkezése, emlékeim szerint, elhúzódott több évig. Remek játszótérnek bizonyult az ablaktalan, csak falakból álló épület. A képen a tetőácsolat már késznek látszik, de a cserépnek még nyoma sincs. Az épület tetejének két legmagasabb pontjára bádogcsúcsot raktak, rajta csillaggal.