Ezen a helyen régi nagykátai fotográfiákat, anekdotákat és saját helytörténeti írásaimat találhatja az idelátogató. A fotók pillanatait, valakinek a kezében lévő, akkor még igen ritka, fekete csoda masina rögzítette. A fényes papírlemezek valahol egy fiók rejtekén, féltve őrzött dobozban élték át az évtizedek távozásait. Saját arcát senki ne keresse a képeken, mert azok csak a nagyapa, dédapa koráról mesélnek.
Múltidéző képek még lehetnek másnál is, családi albumban, politúrozott ládikában. Ha ott maradnak elvésznek a helytörténet számára. Ha kölcsönkapom, szívesen közlöm.

Templomunk ékei, nem is sejtett remekművei II.

Az előzőekben leírtak alapján immár templomunknak 3 gyönyörű ablaka van, a hívek és adakozó magánszemélyek jóvoltából. De még három ablak van amelyekben le kellene cserélni az egyszerű üveget, ám az a 700 Pengő darabjáért igen nagy pénz lehetett. (Egy munkásember átlagbére 1927-ben 120-128 pengő volt. Ekkoriban lehetett az a sláger, hogy: „Havi kétszáz pengő fixszel, az ember könnyen viccel.”)

1933-ban megjelenik a negyedik ablak is, így ír erről a plébános úr:
A plébános 25. papi jubileuma alkalmából, a templom részére ajándékképpen elkészíttette sz. Erzsébet ablakát, ugyancsak Nagy Sándor iparművészeti tanár tervei szerint. Johan Hugó üvegfestészeti műhelyében, 700 P. értékben. A templom pénztár költségére védő ablakkal láttuk el, 150 P.


1933-tól 2 év telik el és 1935-ben Medgyessy Gyula plébános úr új ablakokról ír:
Hogy a templom hajója teljesen egységes befejezett képet nyújtson, az egyházközség hozzájárult a hátralévő két ablak elkészítéséhez. A műértékű két üvegfestményt Nagy Sándor iparművész tervezte, az egyik sz. Gellértet a másik sz. Lászlót ábrázolja. Költségek 1400 Pengőt tettek ki.


1935-ben készültek el a templomunk még hiányzó gyönyörű ablakai - ennek tavaly múlt 80 éve -  így már  hat magyar védőszentünk védi, óvja a híveket.



Forrás: Templomablak anno
                Historia Domus