Ezen a helyen régi nagykátai fotográfiákat, anekdotákat és saját helytörténeti írásaimat találhatja az idelátogató. A fotók pillanatait, valakinek a kezében lévő, akkor még igen ritka, fekete csoda masina rögzítette. A fényes papírlemezek valahol egy fiók rejtekén, féltve őrzött dobozban élték át az évtizedek távozásait. Saját arcát senki ne keresse a képeken, mert azok csak a nagyapa, dédapa koráról mesélnek.
Múltidéző képek még lehetnek másnál is, családi albumban, politúrozott ládikában. Ha ott maradnak elvésznek a helytörténet számára. Ha kölcsönkapom, szívesen közlöm.

Templomunk ékei, nem is sejtett remekművei III.

A templom két legrégebbi, nagyon szép ablaka az oltár két oldalán van. Az 1903-as évi nagy átépítéskor kerültek ezek is a mostani helyükre.Az idén lesznek 113 évesek.

Az ablakokról a következő írást találtam:
„A főoltár két oldalán sz.Gábor (Gábriel) őrangyal és sz. Klementina képével díszkeretű színes ablakokat - védőszentjük tiszteletére, gróf Keglevich Gábor és neje, szül. Blaskovich Klementina készíttették Milles József fővárosi üvegfestő által.”

Az oltár részei miatt, sajnos jó, teljes képet készíteni lehetetlen az ablakokról. Mindkét ablakokon látható az évszám: 1903, de szignó, ami a tervezőre, kivitelezőre utalna sajnos nincs. Milles József üvegfestőről nem sikerült egyenlőre többet megtudni.

Az oltár jobb oldalán látható a gyönyörű üvegablak gróf  Keglevich Gábor adománya. Az ablak alsó részében van a Keglevich család címere.


Az oltár bal oldalán helyezték el Szt. Klementina ablakát. Az ablak alsó részére - az előzőhöz hasonlóan - két míves családi címert is elhelyeztek. Az egyik az előbb látott gróf Keglevich család címere, a másik az ebeczki Blaskovich-ok címere.



Forrás: História Domus
Fénykép: Novák Sándor